Too much white noise, too many empty voices: the influencer and Social Media nowadays- part 1

ENG: The influencer

In the beginning, there were the celebrities. Then bloggers and vloggers have appeared and taken the internet by storm. After a few years, Instagram was launched and a new species was found, being eventually named „the influencer”. Now we are in 2018 and micro-influencers are a thing. They have evolved rapidly after influencer marketing has become the fastest-growing marketing strategy of the internet. But what’s next, nano-influencers? C’mon.

Influencers, by my definition, should be the first people that are able to think out-of-the-box by coming up with fresh ideas for the next generations, not people that are getting paid to advertise products that are not representing them. But sadly this is what most of them do without engaging with their audiences and without liking or using the products they are advertising in order to get paid for.

Real influencers are hard-working individuals and their success requires strategy, insight, technique, talent and a lot of patience. Buying followers, crossing your fingers and praying for contracts that don’t define you as a person is not a strategy. The influencer should be a status quo changer that is paying more attention to quality rather than quantity. You become an influencer after you demonstrate you have a vision and you are a specialist in your niche. Being an influencer means having a strong personal brand not a massive amount of fake following. 

Influencer marketing

When they came up with the idea of influencer marketing, print-magazines, TV commercials, billboards and pop-up adverts were the main sources of brand advertising. With the evolution of this type of marketing strategy, the influencer that exists on all social platforms from Instagram and Facebook to Twitter and even Snapchat has also evolved. These platforms are offering a wide visual language that is being used by influencers and brands in order to show off new products in adverts that don’t look like adverts but beautifully assembled visual content. So in fact, influencer marketing is the middle course between an official advert and a product mention done in passing which has led to more advertisements than before. So, by scrolling through your Facebook or Instagram feed, you can see thousands of adverts, you just can’t tell right away because influencers are collaborating with brands and ideally staying true to their unique voice while setting together the sponsored content. 

For a better understanding of influencer marketing, I will give a metaphorical example of it. Imagine you are back in high school when suddenly the popular girls of your school are strolling past you. Let’s say they would be now the Kardashian family on Instagram. You hear one of them saying just in passing: „I love my new Nina Ricci fragrance” and you feel like you know a secret that no one else does and you instantly start fantasising about the scent mentioned by one of the Kardashians. This is exactly what’s happening on social media platforms nowadays.

So, influencers are more actual than ever, because they are embodying celebrity endorsement by the DIY nature of their social media feeds that are giving their audience a false sense of intimacy. It’s a good strategy, so if I say that products that have been advertised through an influencer’s profile receive twice as many sales as paid ads, you won’t be surprised, will you?

Why is it bad for us?

The main disadvantage is that many Instagram accounts are buying fake followers to inflate their accounts in batches of one thousand. Buying fake followers make this marketing ineffective and brands should check an influencer’s engagement before offering them a partnership. Another disadvantage is that more and more influencers are obsessed with numbers and offer quantity, not quality that means they become money driven rather than being passionate about a brand so they are less authentic to a certain brand. This also means that influencers are not connecting with their audience so the engagement rate falls that is bad both for the brands and influencers. 

So yes, influencers have come a long way and nowadays they are the first persons who are shaping the future of marketing strategies by their creative and unique ideas. We can say that they are the future of advertising campaigns but brands and also we, consumers should be aware of those accounts that are money-driven and advertise products they would never use.

HU: Az influencer

Az elején ott voltak a celebek. Majd megjelentek a bloggerek és vloggerek és rövid időn belül futótűzként terjedt ez az egész jelenség. Pár évvel ezelőtt létrehozták az Instagramot és ezzel együtt létrejött egy új faj: az influencer. Most 2018-at írunk és a mikro-influencer egy nagy durranás. Villámgyorsan evoluáltak amiután az influencer-marketing lett a leggyorsabban fejlődő marketing stratégia világszerte. De mi lesz a következő lépés? Nano-influencerek? Na hagyjuk már…

Saját megítélésem szerint az influencerek azok az emberek(kellene, hogy legyenek), akik új és egetrengető ötletekkel rukkolnak elő a következő generációk számára, nem azok az emberek, akik fizetve vannak azért, hogy olyan termékeket reklámozzanak, amelyek nem képviselik őket. Sajnos az utóbbi az, amit a legtöbben csinálnak manapság.

Az igazi influencerek keményen dolgozó emberek, akik rengeteg törődést, stratégiát, tehetséget, időt és türelmet áldoznak a munkájukba. Követőket vásárolni és ölbetett kézzel várni a szerződéseket, amelyek nem definiálnak mint egyént, nem egy stratégia. Az influencer egy olyan személy, aki a status quo felborítására is képes és nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrál. Valaki akkor válhat influencerré és akkor nyílváníthatja azzá magát, ha bebizonyítja, hogy egy szpecialista a területén belül. Influencernek lenni annyit jelent, hogy egy erős egyéni branddel rendelkezzél ne egy nagy tucat fake követővel.

Influencer marketing

Amikor először szóba került az influencer marketing, a magazinok, TV reklámok és a felugró, internetes reklámok voltak a fő reklámforrások. Ahogyan ez a stratégia egyre gyorsabban kezdett fejlődni, az influencer, amely mostmár az összes internetes platformon megtalálható, vele együtt fejlődött. A fent említett platformok(Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, stb.) azért ennyire elterjedtek, mivel a gazdag vizuális elemekre alapulnak. Éppen ezért az influencerek és brandek kihasználják ezt, hogy új termékeket mutassanak be(reklámozzanak), amelyek nem néznek ki valódi reklámoknak, hanem gyönyörűen elkészített fotóknak. Ezért van az, hogy miközben a faladon görgetsz, több száz reklámot látsz, csak nem jössz rá egyből, mivel az influencerek és a cégek olyan tartalmat hoznak létre, amely hű marad az adott influencerhez.

Könnyen meglehet, hogy még nem igazán világos, amit az imént felvázoltam, szóval itt egy metaforikus példa rá. Képzeld el, hogy újra középiskolás vagy, amikor hirtelen megjelenik a folyósón „az” a lánycspat. Mondjuk azt, hogy ők képviselik a Kardashian családot az Instagramon. Meghallod, amint az egyikőjük a következőket mondja: „Imádom az új Nina Ricci parfümöm”- s te rögtön úgy érzed, hogy valami olyasmit tudtál meg, amit senki más nem tud és a következő pillanatban már arról a parfümről fantáziálsz, amelyet megemlítettek. Pont ez történik a szponzorált tartalmakkal is.

Szóval az influencerek aktuálisabbak mint valaha, hiszen megtestesítik azt, amit a celebek képviseltek pár évvel ezelőtt, hozzáadva az individualitás jellegét az egészhez, amely egy hamis intimitást nyújt a követőknek. Ha azt mondom, hogy azok a termékek, amelyek egy influencer által vannak reklámozva, kétszer több eladást termelnek, mint azok a termékek, amelyek magazinokban jelennek meg, nem lepődsz meg, ugye?

Mégis miért rossz ez nekünk?

Amely leginkább ez ellen szól, az az, hogy rengeteg Instagram profil fake követőket vásárol ezres csomagban, hogy megnöveljék a követőik számát, azért, hogy ajánlatokat kapjanak különböző cégektől. Ha a cégek nem ellenőrzik le a prfilokat, amelyeknek szerződést ajánlanak fel, azt eredményezi, hogy a kampányok hatástalanok lesznek, hiszen a közönség, amely a vevőket termeli, nem igazi. A másik ellenérv az, hogy egyre több influencer a számok megszállotja lett és a pénz hajtja őket, így ezek az influencerek nem azonosulnak követőikkel sem és a cégekkel sem.

Szóval igen, az influencerek nagy utat tettek meg és ők azok az emberek, akik ennek a marketing ágnak a jövőjét formálják kreativitásukkal és új, egyedi ötleteikkel. Mondhatjuk azt is, hogy ők a jövő reklám kampányai, de ennek ellenére a brandek és a vásárlók is óvatosak kell legyenek azokkal a profilokkal és influencerekkel, akik olyan termékeket reklámoznak, amelyeket ők soha nem használnának.

RO: Influencerul

La început erau celebritățile iar după ei au apărut bloggerii și vloggerii, preluând controlul asupra întregului internet. Acum câțiva ani a fost lansat Instagramul iar odată cu această aplicație a apărut o specie nouă, fiind numit: influencerul. Acum suntem în 2018 iar micro-influencerii sunt o chestie cât se poate de adevărată. Ei au evoluat rapid după ce influencer-marketingul a devenit cea mai importantă strategie de marketing de pe internet. Dar totuși, ce mai urmează? Nano-influencerii? Hai să fim serioși…

Influencerii, din punctul meu de vedere, sunt(ar trebui să fie) primii oameni care au o gândire out-of-the-box și sunt capabili de a aduce idei noi și creativitate pentru următoarele generații. Influencerii nu sunt oamenii care sunt plătiți pentru a face reclame produselor care nu îi reprezintă. Dar chiar și așa, acest lucru se întâmplă cât mai des și acești influenceri promovează produse pe care nu le folosesc și nu le-ar folosi niciodată.

Adevărații influenceri sunt oameni care muncesc din greu și depun eforturi mari pentru a creea conținut de calitate. Succesul lor constă în strategie, talent, timp și multă răbdare. Să cumperi followeri și să aștepți ca sute de contracte să îți cadă în brațe nu e o strategie. Chiar din acest motiv cred că influencerul ar trebui să fie persoana care este capabilă pentru schimbarea status quo-ului și care este preocupat de calitate, nu de cantitate. Cineva devine un influencer după ce demonstrează lumii că are o viziune unică și este specialist în nișa sa. A fi un influencer înseamnă să ai un brand personal cu potențial, nu câteva mii de followeri fake.

Influencer marketing

Când au introdus ideea de influencer marketing, publicațiile, reclamele la TV și cele de tip pop-up erau sursele principale de reclame pentru branduri. Cu evoluția acestui tip de marketing, influencerul, care acum este prezent pe toate rețelele de socializare(Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, etc.), a evoluat și el în același timp. Aceste platforme(rețelele de socializare) oferă posibilitate pentru crearea unui content care se bazează pe elemente vizuale. Influencerii și brandurile profită inteligent de acest aspect, creând reclame care nu par a fi reclame, ci fotografii create cu multă muncă și creativitate. Deci în momentele în care dai scroll pe feedul tău de Instagram și Facebook, vezi sute de reclame, doar că nu le observi din prima deoarece influencerii colaborează cu branduri, reprezentându-și și brandul personal în același timp.

Pentru a înțelege mai bine toată treaba asta cu influencer marketingul, vă dau un exemplu metaforic pentru acesta. Imaginați-vă că sunteți din nou la liceu, când grupul popular de fete trece pe lângă voi. Ele reprezintă acum familia Kardashian de pe Instagram. O auziți pe una dintre ele spunând în trecere: „Îmi iubesc noul parfum Nina Ricci!”- și în acel moment simțiți că ați aflat un secret pe care nu îl știe nimeni, doar voi, iar în secunda doi începeți să vă gândiți la cât de perfect ar fi să dețineți acel parfum. Exact acest lucru se întâmplă pe rețelele de socializare în zilele noastre.

E inutil să vă spun că influencerii sunt mai actuali decât niciodată, pentru că reprezintă acum ceea ce reprezentau celebritățile acum câțiva ani, doar că ei oferă o intimitate falsă audienței lor prin feedurile construite strategic. Da, e o strategie foarte bună, deci dacă vă spun că produsele promovate de influenceri produc vânzări duble față de acelea care sunt promovate în reviste, nu vă surprind, nu?

De ce influencer marketingul e rău pentru noi?

Cel mai contra argument este faptul că mulți influenceri își cumpără followeri fake pentru a mări followingul lor în număr de sute sau mii. Ei fac acest lucru pentru a primi mai multe contracte de la diferite branduri, dar tehnica lor transformă acest tip de marketing într-unul inefectiv. Un alt dezavantaj este că mulți influenceri sunt obsedați de numere și sunt conduși de bani, concentrându-se mai mult pe cantitate decât pe calitate, promovând produse în care nu se regăsesc.

Deci da, influencerii au parcurs un drum lung până acum și au devenit primele persoane care modelează viitorul marketingului cu ideile lor inovative. Putem spune că ei sunt viitorul campaniilor și strategiilor de marketing, dar brandurile și noi, consumatorii trebuie să fim atenți când vine vorba de influencerii care nu sunt 100% adevărați și o fac mai mult pentru bani, promovând produse pe care nu le-ar folosi niciodată.

Till the next time,2 thoughts on “Too much white noise, too many empty voices: the influencer and Social Media nowadays- part 1”

  • Stimată domnișoara !
    Este de admirat ceea ce faceți dumneavoastră in trei limbi , poate ca nu ar trebui sa-mi dau cu parerea dar pentru cei de vârsta parinților dumneavoastră era
    interesant sa folositi o traducere la jargoanele folosite. Multumesc !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.